2 зайці та 10 лебедів врятовано: пройшла перша зоозахисна акція на території парку-пам'ятки

2 зайці та 10 лебедів врятовано: пройшла перша зоозахисна акція на території парку-пам'ятки "Межигір'я"

Сьогодні спеціальна адміністрація парка-пам’ятки «Межигір’я» спільно з керівницею Центру порятунку диких тварин Наталією Поповою, очільником Межигірського притулку для лебедів Сергієм Григор'євим та представницею Міжнародного фонду захисту тварин Наталією Гозак випустили на території парку-пам'ятки двох зайців та десятьох лебедів.

Раніше ці тварини були врятовані та вилікувані у Центрі порятунку диких тварин. Потім їх передали на реабілітацію у Межигірський притулок для лебедів, яким опікується Сергій Григор'єв.

Зауважимо, що цей притулок врятував вже десятки птахів, шлях міграції яких проходить через «Межигірʼя». Бо небайдужі громадяни часто привозять поранених або хворих птахів, в тому числі з інших регіонів України. Далі у Центрі порятунку диких тварин їх лікують, а після того птахів повертають на реабілітацію в природні умови, тобто випускають на території парку-пам'ятки «Межигір’я».

Як повідомлялось раніше, у 2023 році Верховна Рада України схвалила Закон. Він повернув «Межигір’я» у державну власність та створив новий об’єкт природно-заповідного фонду на 138,6 га земель державної власності з офіційною назвою парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір'я». Це рішення розпочало процес перетворення колишньої урядової резиденції на державний парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Він присвоюється найбільш визначним та цінним обʼєктам паркового будівництва. Землі новоствореного державного парку-пам’ятки визначені землями природно-заповідного фонду. Діяльність парка-пам’ятки «Межигір’я» координується Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

Нагадаємо, офіційне відкриття парку-пам’ятки «Межигір’я» заплановане незабаром - у травні цього року.