Міжнародний день біологічного різноманіття: чому це про кожного із нас?

Міжнародний день біологічного різноманіття: чому це про кожного із нас?

Біорізноманіття – це про вже звичні нам речі: їжа в тарілці, ліки в аптеці, економіка в країні і погода за вікном. Чим більше видів в природі, тим стійкіше наше середовище, від якого залежить наше існування.

Перед тим, як перейти до наступного абзацу цього допису пропонуємо визирнути у вікно. Уважно придивіться до краєвиду перед вами. 

Щойно ви побачили лише дуже і дуже маленьку частину того, що називається біорізноманіттям. Бо це багатогранне поняття — це і про рослини, і птахів, і тварин. А також  біорізноманіття включає водорості, гриби, водних жителів, мікроорганізмів тощо. Всі вони відіграють важливу роль, адже утворюють унікальні і необхідні для нас екосистеми. Екосистеми, які перебувають під гострим впливом людської діяльності і знаходяться на межі зникнення.

Мова йде не тільки про "природні" місця, такі як парк-пам'ятка "Межигір'я" чи інші парки, заповідники тощо. Це про всі екосистеми, зокрема керовані людьми, які оточують нас і є невід'ємною частиною злагодженого співіснування. Тема, яку постійно кожен має відкривати, досліджувати і самоусвідомлювати, щоб виявляти шляхи збереження природи і життя в гармонії з нею.   

Сьогодні, особливо в умовах війни в Україні, ми маємо пам'ятати про відповідальність перед нинішніми і наступними поколіннями — зберегти і передати природну спадщину, захистити різноманіття живих організмів та сприяти їх відновленню.