Сьогодні, 09 травня 2024 року відбулось офіційне підписання Меморандуму про співпрацю між державною установою парк-пам'ятка “Межигір'я” та Національним університетом біоресурсів і природокористування України (НУБіП)

Сьогодні, 09 травня 2024 року відбулось офіційне підписання Меморандуму про співпрацю між державною установою парк-пам'ятка “Межигір'я” та Національним університетом біоресурсів і природокористування України (НУБіП)

Вітаємо з Днем Європи – відзначення історичного шляху Європи до єдності і спільних цінностей.

Верховна Рада України 14 липня 2023 р. прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір’я"(реєстр. №9354). 

     За ініціативи КМУ, спільними зусиллями ВРУ та Президента В. Зеленського (підписано 18.08.2023 р.) Закон України про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір’я" вступив в дію і повернув в державну власність те, що належить народу. Великий крок повернення в державну власність національної природно-культурної спадщини України задля її збереження, відновлення та розвитку.

Чому це важливо для "Межигір'я"?

1. Парк-пам’ятка “Межигір’я” увійшов до складу Природно-заповідного фонду України, що визначає його як один із найцінніших природних об’єктів України.

2. Це перша в історії незалежної України подія, коли територія, на якій раніше була «домашня резиденція» експрезидента країни, тепер повернута до держави і на ній створено Парк-пам’ятку загальнодержавного значення

3. Парк-пам’ятка охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання. 

4. ЗУ передбачається утворення спеціальної адміністрації, яка здійснює управління Парком-пам’яткою відповідно до вимог законодавства.

5. Парк-пам’ятка “Межигір’я” може брати участь у міжнародному співробітництві, а також входити до міжнародних природоохоронних асоціацій чи організацій. 

Звісно, це не єдині зміни, що чекають на "Межигір'я”. Однак, навіть вони вже свідчать про важливість, цінність та красу цього місця, яку необхідно зберігати та охороняти для майбутніх поколінь. 

Продовжуйте слідкувати за наступними важливими новинами Парку-пам’ятки “Межигір’я” на офіційних веб-порталах: 

FacebookОфіційний сайт

Шановні друзі, як наша команда вже повідомляла раніше, "Межигір'я" зараз знаходиться на новому етапі свого розвитку. 

Пам’ятаємо, що після прийняття відповідного Закону України, "Межигір'я" набуло нового статусу - Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення (далі - ПП СПМ ЗЗ «Межигір’я»). Згідно ЗУ, площа Парку-пам’ятки становить 138,6 га. Парк створений на землях державної власності на території Вишгородського району Київської області, усі земельні ділянки надані парку в постійне користування, перелік зазначений в ЗУ.

ПП СПМ ЗЗ «Межигір’я» віднесено до сфери управління Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Управління Парком-пам’яткою здійснюється спеціальною адміністрацією, яка утворена відповідно до вимог законодавства.

Керівником спеціальної адміністрації ПП СПМ ЗЗ «Межигір’я» від 05.12.2023 року призначений Сергій Юзвенко.

Мета створення Парку-пам’ятки:

Охорона та використання в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних та оздоровчих цілях визначного та цінного зразка паркового будівництва.

Завдання Парку-пам’ятки:

1. Охорона визначного та цінного зразка паркового будівництва, додержання режиму території. 

2. Використання в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних та оздоровчих цілях визначного та цінного зразка паркового будівництва.

3. Підтримання загального екологічного балансу у регіоні.

4. Поширення еколого-освітніх знань.

Продовжуйте слідкувати за наступними важливими новинами Парку-пам’ятки “Межигір’я” на офіційних веб-порталах:

FacebookОфіційний сайт

Почнімо із найважливішого. Одні пам'ятають це мальовниче місце ще з часів його першого відкриття для людей, інші вже зі шкільних екскурсій, а хтось познайомиться із ним вперше. Та мало хто знає, що минулого року воно зазнало вагомих змін, набувши нового значення і нової назви. 

Від липня 2023 року офіційна назва — парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір'я". Або коротко - парк-пам'ятка "Межигір'я". 

Тож, друзі, цьогоріч зустріч із вами буде особливо приємна і визначна, адже парк-пам’ятка “Межигір’я” тепер цінний природний об’єкт України, який має загальнодержавний статус. Тепер це частина Природно-заповідного фонду України. 

Про дату відкриття туристичного сезону 2024 невдовзі сповістимо на офіційних (!) вебресурсах парку-пам’ятки:

➡️ Facebook➡️ Instagram

Слідкуйте за новинами!👋🏻  

У квітні 2024 року розпорядження №321-р Кабінету Міністрів України забезпечило законні умови для передачі в управління Парку-пам’ятці активів (майна), що дало старт для підготовки до офіційного відкриття першого туристичного сезону-2024 парка-пам’ятки «Межигір’я».

Спеціальна адміністрація парка-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір'я» повідомляє, що продовжується підготовка до офіційного відкриття туристичного сезону-2024.

В.о. директора парка-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір'я» Сергій Юзвенко повідомив, що про дату офіційного відкриття для відвідувачів туристичного сезону-2024 буде повідомлено незабаром.

«Парк-пам’ятка «Межигір’я» є не тільки цінним зразком садово-паркового будівництва, а й унікальним природним парковим. Новостворена державна установа працює відповідно нормативно-правовим документам і будує роботу парку-пам'ятки фактично з самого «фундаменту»: від оформлення земельних ділянок, які визначені ЗУ, перевіркою роботи систем життєдіяльності, обліку рослин, тварин, техніки в парку-пам’ятці до розробки нових можливостей для масового відпочинку людей на природі. Про дату офіційного відкриття парку-пам'ятки для відвідувачів буде повідомлено незабаром», — сказав С. Юзвенко

Зокрема, розпорядження №321-р Кабінету Міністрів України забезпечило законні умови для передачі в управління парку-пам’ятці активів (рухомого майна), що є складовою інфраструктури парка-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір'я» і використовується в тепло-, електро-, водопостачанні та водовідведенні. Тобто це майно, яке знаходиться на державних землях та забезпечує безперебійну роботу державної установи.

Кабінет міністрів України погодив пропозицію АРМА (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів) і Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів щодо передання в управління парку-пам'ятці активів, на які було накладено арешт у кримінальному провадженні.

Державна установа «Межигір`я» закликає стежити за новинами на офіційних вебресурсах та підписуватись на офіційні сторінки у соціальних мережах:

➡️ Офіційний сайт: https://mezhyhiria.mepr.gov.ua

➡️ Facebook: https://www.facebook.com/mezhyhiria.official

➡️ Instagram: https://www.instagram.com/mezhyhiria_official

Як повідомлялось раніше, за ініціативи КМУ, спільними зусиллями ВРУ та Президента В. Зеленського, ЗУ про створення парку-пам’ятки «Межигір'я» вступив в дію у 2023 році і повернув у державну власність те, що належить народу України, створивши новий об’єкт природно-заповідного фонду України на землях державної власності, що є свідченням реальних кроків відновлення справедливості в державі та підтвердженням демократичних процесів в Україні.

Всі надходження від діяльності державної установи парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір'я» відтепер надходитимуть у державну скарбницю, а працівники будуть офіційно працевлаштованими особами.

Спеціальна адміністрація парка-пам’ятки «Межигір’я» спільно з Агентством з розшуку та менеджменту активів (АРМА), за участі представників Фонду державного майна України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури розпочали передачу у державне управління арештованих активів (майна), які знаходяться на території парку і на які накладений арешт у кримінальному провадженні по справах експрезидента Януковича після Революції Гідності. 

До проведення огляду майна до міжвідомчої комісії за власним бажанням доєднався керівник ГО, який з 2014 року за власною ініціативою відповідає за зберігання арештованих активів. В присутності комісії лідер ГО, зберігач майна потиснув руку голові міжвідомчої комісії і тим засвідчив своє сприяння роботи комісії.

Вказане майно арештоване в рамках кримінального провадження, досудове розслідування у якому здійснювали детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП. Мова йде про розслідування фактів привласнення колишнім президентом майна, що знаходиться на території урочища Межигірʼя.

Зауважимо, що перевірка наявності і огляд майна «Межигір’я» є першим етапом процесу передачі в управління державній установі «Парк - пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» арештованих активів.

Зокрема, державній установі парк-пам’ятка «Межигір’я» має бути передано в управління рухоме майно, яке знаходиться на державній землі парка-пам’ятки і яке є складовою інфраструктури паркового комплексу та використовується в тепло-, електро-, водопостачанні та водовідведенні, а також в охороні паркового комплексу. Тобто це майно, яке знаходиться на державних землях та забезпечує безперебійну роботу державної установи.

Державна установа парк-пам’ятка «Межигір’я» є офіційним користувачем земельних ділянок, на які оформлено речові права і зазначені дані внесено як до Державного земельного кадастру, так і до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.    

Законні умови для передачі в управління парку-пам’ятці «Межигір’я» активів забезпечено Кабінетом Міністрів України, який своїм розпорядженням №321-р Кабінету Міністрів України підтримав пропозицію АРМА і Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Згідно з цим документом також має бути проведена передача іншого арештованого майна, а саме: садової техніки, меблів, картин, інтер’єри музеїв тощо. 

Фінальним результатом виконання рішення Уряду має стати передача арештованого майна від відповідального зберігача арештованих активів, тобто від представника громадської організації, в управління державній установі парк-пам’ятка «Межигір’я».

Як зазначив в.о. директора Сергій Юзвенко, державий парк-пам’ятка “Межигір’я” пропонує офіційне працевлаштування робітникам парку, які понад 10 років утримували парк та зберегли його, і з цією метою пропонує всім бажаючим звертатися до відділу кадрів державної установи. 

“Ми дякуємо всім активістам, які понад 10 років утримували парк і зберігали його. Державна установа парк-пам’ятка “Межигір’я” знову пропонує всім, хто на волонтерських засадах працював в парку, офіційно працевлаштуватись. Всі бажаючі можуть звернутися до нашого відділу кадрів, щоб долучитися до нашої команди. Пропонуємо продовжувати разом зберігати і розвивати державний парк-пам’ятку “Межигір’я”, - сказав Юзвенко.

Як повідомлялось раніше, у 2023 році Верховна Рада України схвалила Закон. Він повернув «Межигір’я» у державну власність та створив новий об’єкт природно-заповідного фонду на 138,6 га земель державної власності з офіційною назвою парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір'я». Це рішення розпочало процес перетворення колишньої урядової резиденції на державний парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Він присвоюється найбільш визначним та цінним обʼєктам паркового будівництва. Землі новоствореного державного парку-пам’ятки визначені землями природно-заповідного фонду. Діяльність парка-пам’ятки «Межигір’я» координується Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

З 2014 року, одразу після Революції Гідності, активісти за власною згодою стали відповідальними за збереження арештованого майна колишньої резиденції, яке є доказом у кримінальних справах екс-президента Януковича після Революції Гідності. Саме для цього активісти згодом створили неприбуткову громадську організацію ГО «НПУ «Межигір’я» і понад 10 років розпоряджались арештованим майном, отримуючи прибуток від реалізації вхідних квитків та ведення комерційної діяльності. 

Зауважимо, що відтепер, з моменту завершення роботи міжвідомчої комісії і завершення процесу повної передачі активів парку-пам'ятки «Межигір’я» у державне управління, всі надходження від функціонування державної установи Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» надходитимуть в державну скарбницю.

На території парку продовжує працювати міжвідомча комісія з передачі у державне управління арештованих активів, які знаходяться на території парку - пам’ятки «Межигір’я» і на які накладений арешт у кримінальному провадженні по справах експрезидента Януковича після Революції Гідності.

2 травня спеціальна адміністрація парка - пам’ятки «Межигір’я»:

➡️продовжила знайомство та спілкування щодо можливостей офіційного працевлаштування з фахівцями, які до цього часу працювали в парку на волонтерських засадах;

➡️провела огляд об'єктів тепло- енерго- водопостачання парку - пам'ятки, санітарних зон та їх безбар’єрності. Акти приймання-передачі направлені до прокурора для підписання;

➡️здійснила піший огляд території для оцінки рекреаційних можливостей парку-пам'ятки. А саме, провела попередню оцінку рекреаційних можливостей, обстеження туристичних маршрутів парку-пам'ятки та зонування території;

➡️провели поверхневі дослідження та оцінку стану висаджених вікових та декоративних рослин, визначили типи рослинних угрупувань.

➕Найближчими днями розпочне роботу комісія, яка здійснюватиме облік та огляд тварин на території парку. До її складу входять працівники державного парку-пам'ятки та науковці.

📎Нагадаємо, що 1 травня спеціальна адміністрація парка-пам’ятки «Межигір’я» спільно з АРМА, за участі представників Фонду державного майна України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури розпочали передачу в держуправління арештованих активів, які знаходяться на території парку і на які накладений арешт у кримінальному провадженні по справах експрезидента Януковича після Революції Гідності.

Сьогодні, 7 травня, була проведена спільна зустріч керівництва державної установи парк-пам’ятка «Межигір’я» та ННЦ «Інститут біології та медицини» на базі Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Результатом стало підписання першого Меморандуму про співпрацю між парком-пам’яткою «Межигір’я» та Ботанічним садом ім. акад. О.В. Фоміна — ННЦ «Інститут біології та медицини».

Церемонія підписання Меморандуму пройшла на базі Київського національного університету ім. Т. Шевченка за участі Сергія Юзвенка, керівника спеціальної адміністрації державної установи парк-памʼятка «Межигір’я», Ірини Головатенко, очільниці комунікаційного і рекреаційного напрямів розвитку парку-памʼятки «Межигір’я» та Олександра Смірнова, в.о. завідувача кафедри біології рослин і Віталія Коломійчука, заступника директора Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна. Крім того, в заході взяла участь Вероніка Угня, провідний фахівець з екологічної освіти парку-памʼятки «Межигір’я».

“Сьогодні ми окреслили першочергові завдання щодо співпраці, в які входить проведення поверхневого огляду рослин на території парку-пам’ятки "Межигір'я" з метою визначення їх стану, виявлення особливо цінних видів рослин, а також визначення потенційних зон для проведення заходів до дня офіційного відкриття. Нагадаю, що туристичний сезон в парку-пам'ятці відбудеться у травні", - пояснив С. Юзвенко.

Підписання Меморандуму сприятиме розвитку освіти, науки та туризму шляхом забезпечення високого рівня теоретичної та практичної співпраці. Спільна діяльність буде здійснюватися у форматі підготовки та проведенні спільних заходів, проєктів і програм, створення спільного інформаційного простору для професійного спілкування провідних фахівців та студентів, аспірантів, наукових співробітників.

Задля налагодження співпраці і досягнення мети Меморандуму учасники зустрічі також проговорили наступні напрями роботи:

- обмін досвідом та знаннями, обмін інформацією про плани діяльності, проєкти і програми;

- створення єдиного інформаційного простору у сферах спільної діяльності, які представляють взаємний інтерес;

- реалізація спільних освітніх проєктів, проведення заходів, впровадження спільних програм;

- підготовка та проведення спільних тренінгів, майстер класів, круглих столів, семінарів, конференцій, екскурсій, виїзних занять тощо;

- організація та проходження навчальної, виробничої та переддипломної практики студентів;

- залучення науково-педагогічних працівників до діючих програм підвищення кваліфікації працівників.

Зауважимо, наразі на території парку-пам'ятки "Межигір'я" працює міжвідомча комісія. Перевірка наявності і огляд майна «Межигір’я» є першим етапом процесу передачі в управління державній установі «Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» арештованих активів.

Офіційне відкриття парку-пам’ятки «Межигір’я» незабаром – у травні цього року.

Адаптація птахів до нових умов проживання проходить доволі успішно. Нагадаємо, що 10 лебедів та двох зайців минулого тижня випустили на території парку-пам'ятки. Раніше ці тварини були врятовані та вилікувані очільником Межигірського притулку для лебедів Сергієм Григор'євим. Потім їх передали на реабілітацію у Центр порятунку диких тварин.

Тим часом триває процес передачі майна у державне управління парку-пам’ятки «Межигір’я»:

▪️продовжуються перемовини з ДТЕК щодо підписання угоди про енергозабезпечення території парку-пам'ятки;

▪️здійснюється огляд об'єктів тепло - енерго- водозабезпечення парку - пам'ятки, санітарних зон та їх безбар’єрності;

▪️фахівці почали проводити визначення видового складу зелених насаджень парку-пам’ятки та оцінку їх стану, зокрема виявили особливо цінні 2 дуби віком 400 і 500 років та клен віком понад 100 років.

З 1 травня спеціальна адміністрація парку-пам’ятки «Межигір’я» спільно з АРМА, за участі представників Фонду державного майна України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури розпочали передачу в держуправління арештованих активів, які знаходяться на території парку і на які накладений арешт у кримінальному провадженні у справах експрезидента Януковича після Революції Гідності.

🦌Сьогодні у державній установі парк-пам'ятці “Межигір'я” розпочала роботу комісія по виявленню тварин.

Спеціалістами комісії було проведено первинний огляд території з метою виявлення видового та кількісного складу диких тварин, які перебувають у вольєрному або напів вільному утриманні на території парку-пам'ятці “Межигір'я”. До роботи комісії залучені: лікар ветеринарної медицини; технічний спеціаліст з ветеринарного сервісу ТОВ “СЕВА САНТЕ-АНІМАЛЬ Україна” Володимир Пономаренко; завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Національного університету біоресурсів і природокористування України Олександр Вальчук; асистент кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Національного університету біоресурсів і природокористування України Максим Саліженко.

Науковці пройшли загалом 9,5 км території парку, оглянуто 1 озеро біля оздоровчого комплексу, 2 озера біля центрального будинку парку-пам'ятнику “Межигір'я”. Під час огляду було також зафіксовано 9 самиць пятнистих оленів та 5 самців, понад 200 особин різних порід голубів (дутиші, павиний, турецький голуб та інші).

Інформація щодо результатів роботи комісії буде оновлюватись та публікуватись на офіційних ресурсах державного парку-пам'ятки “Межигір'я”.

Зазначимо, що згідно наукового обґрунтування проєкту створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір’я”, на території парку-пам’ятки за попередніми оцінками:

✔️36 рідкісних видів тварин, що у складі фауни (ссавці, землеводні, птахи, плазуни)

✔️27 рідкісних тварин, що охороняються на території смарагдової мережі UA0000094 “Київське водосховище” (ссавці, риби, птахи, безхребетні, земноводні)

Нагадуємо, наразі на території парку-пам'ятки “Межигір'я” працює міжвідомча комісія. Перевірка наявності і огляд майна “Межигір’я” є першим етапом процесу передачі в управління державній установі “Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір’я” арештованих активів, які знаходяться на території парку і на які накладений арешт у кримінальному провадженні у справах експрезидента Януковича після Революції Гідності.

📆Офіційне відкриття державного парку-пам’ятки “Межигір'я” заплановане вже цього місяця.

Українська історія тісно переплітається з європейською спадщиною, і парк-пам'ятка "Межигір'я" є одним із показових прикладів цього. Вікова історія державного парку-пам'ятки “Межигір'я” є підтвердженням того, що Україна – європейська держава з більш ніж тисячолітньою історією.

В цьому мальовничому урочищі біля Дніпра було засновано Києво-Межигірський Спасо-Преображенський монастир, який з перервами існував від часів давньої Київської Русі. За оцінками істориків, саме княгиня Ольга заснувала тут Межигірський монастир, значення якого є важливою ілюстрацією невіддільності української та європейської історичної спадщини.

Тож, для українців парк-пам'ятка “Межигір'я” сьогодні – це не лише красиве місце, але й сучасний символ справедливості та європейських принципів, які дедалі більше стають потужним корінням українського суспільства.

Нагадуємо, уже цього місця державний парк-пам’ятка "Межигір'я" офіційно відкриє свої двері і запросить всіх відчути цю історичну єдність і силу місця. Офіційна дата відкриття — невдовзі на наших ресурсах.