Спецадміністрація державного парка-пам’ятки “Межигір'я” виявила понад 808 зрізаних впродовж останніх років багаторічних дерева, з них 84 свіжоспиляних.

Спецадміністрація державного парка-пам’ятки “Межигір'я” виявила понад 808 зрізаних впродовж останніх років багаторічних дерева, з них 84 свіжоспиляних.

По факту знищення дерев поліція розпочала досудове розслідування.

На території парку-пам'ятки “Межигір'я” під час розслідування незаконної порубки дерев на землях природно-заповідного фонду було виявлено понад 808 зрізаних впродовж останніх років багаторічних дерев, з яких 84 є свіжоспиляними. Зокрема, мова йде про дуб, тополі, сосни, вільхи, граби та ін.

Цінність знищених дерев, а також загальну суму нанесеної державі шкоди буде в подальшому визначено Державною екологічною інспекцією та експертами. 

Так, слідчим відділом розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості Вишгородського районного управління поліції на території парку-пам'ятки проводиться досудове розслідування в межах кримінального провадження, зміст якого полягає у тому, що 09 травня 2024 року на території державного парка-памʼятки, а відповідно на землях природно-заповідного фонду України, спецадміністрацією держустанови було виявлено наслідки рубки дубу діаметром понад 1 м.

З метою виявлення порушень природоохоронного законодавства України на території державного парку-пам'ятки з 13 травня 2024 року працює слідча група із залученням профільних спеціалістів.  

Зазначимо, що огляд території лісу, ділянка якого складає близько 98 га, проходить за участі представників поліції, Державної екологічної інспекції Столичного округу, Державної лісової охорони (ДП “Клавдієвська ЛНДС”) та спецадміністрації парку-пам’ятки. 

Як повідомлялось раніше, у 2023 році Верховна Рада України схвалила Закон України. Він повернув “Межигір’я” у державну власність та створив новий об’єкт природно-заповідного фонду на 138,6 га земель державної власності з офіційною назвою парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір'я”. Діяльність парка-пам’ятки “Межигір’я” координується Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

Наразі на території парку-пам'ятці “Межигір'я” працює міжвідомча комісія у складі представників спеціальної адміністрації парку-пам’ятки “Межигір’я” і Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) за участі представників Фонду державного майна України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка забезпечує передачу у державне управління арештованих активів (майна), що знаходяться на території державного парку-пам’ятки, на які накладений арешт у кримінальному провадженні по справах експрезидента Януковича після Революції Гідності.