Вітаємо з європейським днем парків!

Вітаємо з європейським днем парків!

Вперше, у 2024 році, державний парк-пам’ятка “Межигір'я” доєднується до відзначення Європейського дня парків і закликає підтримувати природну спадщину України, яка є невід’ємною частиною природи Європи.

Цього року European Day of Parks відзначається під гаслом #VoteForNature (“Голосуй за природу”). 

Метою акції за ініціативи федерації EUROPARC є привернення уваги всіх європейців до важливості природоохоронних територій Європи напередодні виборів до Європарламенту. Слоган “Vote For Nature” (“Голосуй за природу”) є закликом до суспільства щодо підтримки природоохоронної політики як обов’язковою складової створення сталого і стійкого простору для життя, роботи та відпочинку європейських громадян. 

Важливо додати, що Закон України “Про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір’я” був проголосований Верховною Радою України у 2023 році, і таким чином Україна фактично також вже внесла свій голос на підтримку природи, збільшивши на 138,6 га її природно-заповідний фонд.

Нагадаємо, що свято європейських парків започатковано з 1999 року (за ініціативи федерації EUROPARK) з метою підвищення статусу заповідників Європи, а також для суспільної підтримки їх роботи. Цікаво й те, що дата не випадкова - саме 24 травня у 1909 році був створений перший національний парк в Європі – швейцарський Сарек, який сьогодні є однією з найстаріших європейських пам'яток.

#EuropeanDayofParks #межигіря #mezhyhiria #парк #паркпамятка #київщина #деньпарків #європейськийденьпарків