ВРУ прийняла Закон про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення

ВРУ прийняла Закон про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір’я"

Верховна Рада України 14 липня 2023 р. прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір’я"(реєстр. №9354). 

За ініціативи КМУ, спільними зусиллями ВРУ та Президента В. Зеленського (підписано 18.08.2023 р.) Закон України про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір’я" вступив в дію і повернув в державну власність те, що належить народу. Великий крок повернення в державну власність національної природно-культурної спадщини України задля її збереження, відновлення та розвитку.

Чому це важливо для "Межигір'я"?

1. Парк-пам’ятка “Межигір’я” увійшов до складу Природно-заповідного фонду України, що визначає його як один із найцінніших природних об’єктів України.

2. Це перша в історії незалежної України подія, коли територія, на якій раніше була «домашня резиденція» експрезидента країни, тепер повернута до держави і на ній створено Парк-пам’ятку загальнодержавного значення

3. Парк-пам’ятка охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання. 

4. ЗУ передбачається утворення спеціальної адміністрації, яка здійснює управління Парком-пам’яткою відповідно до вимог законодавства.

5. Парк-пам’ятка “Межигір’я” може брати участь у міжнародному співробітництві, а також входити до міжнародних природоохоронних асоціацій чи організацій. 

Звісно, це не єдині зміни, що чекають на "Межигір'я”. Однак, навіть вони вже свідчать про важливість, цінність та красу цього місця, яку необхідно зберігати та охороняти для майбутніх поколінь. 

Продовжуйте слідкувати за наступними важливими новинами Парку-пам’ятки “Межигір’я” на офіційних веб-порталах: 

FacebookОфіційний сайт